Stay Updated With In-depth Analysis And Insights From İsayinfo
2024-08-08 03:56:29
Yatar hesaplama, hakkında hapis cezasına hükmedilen ve kararın kesinleşmesiyle birlikte hükümlünün cezaevinde ne kadar kalacağı sorusuna yanıt veren bir araçtır. Hakkında hapis cezasına hükmedilen kişi, verilen hapis cezasının tamamını ceza infaz kurumunda tamamlamaz. Suç türü, suçun ne zaman işlendiği, koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik süreleri göz önünde bulundurularak yatar hesaplama yapılır ve hükümlünün ceza infaz kurumunda ne kadar bulunacağı tespit edilir.
5275 Sayılı Kanun ile ceza hükümlerinin infaz şekli düzenlenmiştir. Ceza mahkemesinin sanık hakkında hükmettiği ceza, işbu yasa gereğince kesinleşmeden infaz edilemez. Yatar hesaplama hususunda muğlak bir konu kalmaması açısından infaz kurumlarının neler olduğuna ve özelliklerine kısaca değinmek isabetli olacaktır.
Kapalı cezaevi; mahkumların firarına mâni olacak düzeyde elektronik ve teknik imkanları haiz olan, içeride ve dışarıda güvenlik görevlisi bulunan ceza infaz kurumudur.
Yüksek güvenlikli kapalı cezaevleri 5275 Sayılı Kanun m.9’da düzenleme alanı bulmuştur. İçeride ve dışarıda güvenlik görevlilerinin bulunduğu yüksek güvenlikli kapalı cezaevlerinde mahkumların firarını önlemek için gerekli elektronik, teknik, fiziki ve mekanik donanımlar mevcuttur. Hükümlülerin bir ya da üç kişilik odalarda tutulduğu yüksek güvenlikli kapalı cezaevlerinde odaların ve koridorların kapıları sürekli kapalı tutulur.
İşlediği suç nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilenler ve örgüt kurmak, yönetmek ve örgüt faaliyet kapsamında; kasten öldürme suçları, insanlığa karşı suçlar, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar nedeniyle mahkûmiyet alanların cezası, yüksek güvenlikli kapalı cezaevlerinde infaz edilir.
Belirli eylem ve davranışları nedeniyle tehlikeli durumda bulunan, özel gözetim ve denetim altında olmaları gerekli görülen ve bulundukları yerde düzen ve disipline muhalefet eden yahut iyileştirme tedbirlerine karşı ısrarla aykırı davranan kişilerin, cezasını infaz için yüksek güvenlikli kapalı cezaevlerine sevkine karar verilir.
Açık cezaevleri, 5275 Sayılı Kanun m.14 ile hüküm altına alınmıştır. Açık cezaevlerinde bulunan hükümlülerin meslek edinmesi, çalıştırılması ve iyileştirilmesi esastır. Açık ceza infaz kurumlarının kapalı cezaevlerinden farkı güvenlik donanımlarıdır; zira mahkûm firarına karşı engeller ve dış güvenlik görevlisi bulunmaz, kurum görevlilerinin gözetimi ve denetimi ile güvenlik sağlanır.
Müddetname Nedir?
Yatar hesaplama, hukuk terminolojisinde müddetname olarak vücut bulur. Ceza mahkemelerinin kararıyla hapis cezasına mahkûm edilen hükümlüler, 5275 Sayılı Kanun’un 20.maddesine göre ceza infaz kurumlarına kabul edilir. İşbu kanun gereğince, hükümlüler adına ceza infaz kurumuna kabul işlemleri yapılırken evleviyetle hapis cezasını ihtiva eden kesinleşmiş mahkûmiyet kararının Cumhuriyet Başsavcılığına iletilir.
Cumhuriyet başsavcılığı, infaz defterine kaydı yapılan ilamdaki ceza miktarını göz önünde bulundurarak ilgili hakkında yakalama emri veya çağrı kâğıdı çıkarır ve hükümlüye bildirilir. Hükümlüye tebliğ edilen belge ile ceza infaz kurumuna alındığı, salıverileceği tarih, ceza süresi ve cezanın hangi hükme dair bulunduğu ifade edilir. Bu belge, müddetname olarak adlandırılır.
Ceza mahkemeleri tarafından hakkında verilen hükmün kesinleşmesiyle birlikte hükümlünün merak ettiği hususlardan birisi de cezaevinde ne kadar yatacağıdır. Hükümlünün cezaevinde ne kadar bulunacağını öğrenebilmesi içinse yatar hesaplamaya başvurulur. Yatar hesaplama sürecinde doğru sonuca ulaşılabilmesi adına gözetilmesi gereken tüm kriterler hesaplamaya dahil edilmelidir.
Yatar hesaplamada failin ne zaman suç işlediği, yaşı, cinsiyeti, suçun mükerrer olup olmadığı, suçun işlendiği zamanda yürürlükte olan infaz yasası, hapis cezasının infaz edileceği tarihteki ve ara süredeki infaz yasası gibi birçok faktör, failin ceza infaz kurumunda bulunacağı süreye etki eder. Teknik bir konu olan yatar hesaplamada doğru sonuca ulaşabilmek için avukat yardımı almak en doğru yaklaşımdır.
Yatar hesaplama yapılırken tarih esaslı ayrım yapılır. Suçun 30.3.2020 öncesinde işlenmesi halinde farklı, işbu tarihten sonra işlenmesi halinde farklı durumlar söz konusudur. Buna göre, 30.03.2020 öncesinde işlenen suçlarda yatar hesaplama şu şekilde yapılır:
Yatar hesaplama sürecinde hata yapmamak adına öncelikle suçun 30.3.2020 tarihinden önce mi, yoksa sonra mı işlendiğini tespit etmektir. Yatar hesaplamada oldukça belirleyici olan denetimli serbestlik kurumundan yararlanabilmek için;
Şartları karşılanmalıdır. Gerekli şartların karşılanmasıyla birlikte hakkında denetimli serbestlik kararı verilen hükümlüye verilebilecek yükümlülükler ise şu şekilde ifade edilebilir:
Hukuki karşılığı müddetname olan yatar hesaplama ile hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan kişinin, cezasının ne kadarını ceza infaz kurumunda geçireceği tespit edilir. Yatar hesaplamada hükümlünün kişisel durumu gözetilir. Bu kapsamda hükümlünün; yetişkin, çocuk, 0-6 yaş arası çocuk sahibi kadın ve 70 yaşını tamamlamış, çeşitli nedenlerle hayatını bir başkasının yardımı olmadan idame imkânı bulunmayan 65 yaşını doldurmuş olmasına göre yatar hesaplama ayrı ayrı yapılır.
2024-08-08 03:56:29
2024-05-31 18:29:30
2024-05-09 13:36:05
2024-03-05 22:18:16
2024-02-07 11:23:28
2023-12-08 17:36:04